Gå direkt till innehåll
En ihopkrupen hund liggandes på gatan.
Det mest effektiva sättet att förebygga smittspridning och dödsfall av rabies är att vaccinera hundar i högriskområden. Foto: iStock

Rabies – ett globalt hot som kräver fortsatt arbete

Sidan granskades senast : 2024-09-27

Arbetet mot rabies pågår varje dag runt om i världen och på Världsrabiesdagen den 28 september uppmärksammas detta. Årets tema fokuserar på att bryta barriärer som förhindrar effektiv bekämpning av rabies – både geografiska och socioekonomiska.

Rabies orsakas av ett virus som kan smitta både människor och djur. Uppskattningsvis dör nästan 60 000 människor årligen i sjukdomen, framför allt i Afrika och Asien. Hundar är den viktigaste reservoaren för rabies, och majoriteten av alla människor smittas genom bett från en infekterad hund.

När en infekterad individ, vare sig det är ett djur eller en människa, har börjat visa symtom så är sjukdomen dödlig, det finns ingen behandling. Om en människa har utsatts för smitta finns det möjlighet att stoppa sjukdomen innan symtom har börjat visa sig, genom att vaccinera personen och ge ett specifikt antiserum. I de områden där rabies är vanligast kan det dock vara svårt att ta sig till sjukhus och hinna få den här livsnödvändiga förebyggande vården innan sjukdomen bryter ut.

Vaccination och kunskap ger minskad spridning av rabies

Rabies går att förebygga genom vaccination, och det mest effektiva sättet att förebygga smittspridning och dödsfall är att vaccinera hundar i högriskområden. Korrekt vaccination av hundar ger ett mycket gott skydd mot infektion och smittöverföring.

Att öka kunskapen om smittan hos människor i riskområden är en annan viktig del i att förebygga rabies. Information om hur viruset sprids och hundars beteende och kroppsspråk är betydelsefullt för att minska risken att bli hundbiten. Likaså är kunskap om vad man ska göra om man trots allt blir biten väldigt viktigt, då snabbt agerande kan vara livsavgörande.

Sverige är fritt från rabies

Sverige har varit fritt från klassisk rabies hos djur sedan år 1886 och det är mycket viktigt att vi fortsätter att vara det. Införsel av hundar från områden där rabies förekommer ses som den största risken för att smittan skulle föras in i Sverige. För att hindra det finns särskilda införselregler, bland annat gällande vaccination av hund, katt och iller, som ska resa in i Sverige. Det finns dock flera studier som visar att en del hundar från riskområden som har vaccinationsdokumentation ändå har bristande skydd mot rabies, vilket kan bero på att vaccinationen inte har utförts korrekt.

Hur du kan hjälpa till att minska risken för rabies i Sverige

  • Vid köp av hund ska du alltid ta reda på var hunden kommer ifrån, oavsett om den införskaffas i Sverige eller utomlands.
  • Köp inte en hund via en mellanhand. Om du tycker att något känns oklart eller får känslan av att säljaren inte är ärligt med informationen ska du inte köpa hunden.
  • Hundar som kommer från andra länder ska ha korrekta identifikationshandlingar och vaccinationsintyg. Genom att mäta nivån av antikroppar mot rabies hos en vaccinerad hund kan man säkerställa att den har blivit korrekt vaccinerad och att den också utvecklat ett skydd mot rabies.
  • Vid misstanke om rabies hos ett djur ska du direkt kontakta veterinär och informera om din misstanke. Människor som tror sig kunna ha smittas ska omgående kontakta läkare.
  • Om du ska resa utomlands med ditt djur är du själv ansvarig för att djuret är korrekt vaccinerat, både enligt det regelverk som gäller i det land/de länder som du ska resa till och enligt svensk lagstiftning för att djuret ska få resa tillbaka in i landet.
  • Om du blir biten av ett djur eller kommer i kontakt med saliv från ett djur i ett land där rabies förekommer ska du direkt kontakta läkare.

Ett gemensamt mål om att eliminera dödsfall orsakade av rabies till år 2030 har satts av följande organisationer: Världshälsoorganisationen (WHO), Världsorganisationen för djurhälsa (WOAH), FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Global alliance for rabies control (GARC).

Kontakt

Emelie Pettersson

Biträdande statsveterinär

Porträtt av Emelie Pettersson

Foto: Göran Ekeberg/AddLight