Gå direkt till innehåll
Bilden visar änder och badande vid Lyssnaängsbadet, Uppsala.
På sommaren spenderar vi mycket tid utomhus där vi grillar och tar med mat för att äta i parken eller på stranden. Foto: Bengt Ekberg/SVA

Sommarmånaderna – högsäsong för magsjuka

Sidan granskades senast : 2017-07-06

Under sommarmånaderna ökar risken för att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Det är oftast via mat och vatten vi blir smittade men det finns enkla sätt att minska risken att bli sjuk.

Varje år rapporteras mer än 12 000 fall till Folkhälsomyndigheten där personer blivit magsjuka av bakterier som campylobacterehecyersinia och salmonella. En stor del av de som smittas av dessa sjukdomar insjuknar under juni, juli och augusti.

Enkla sätt att minska risken för att du ska bli sjuk

På sommaren spenderar vi mycket tid utomhus där vi grillar och tar med mat för att äta i parken eller på stranden. Vi besöker djur, klappar dem och vistas i deras närmiljö. Det är i dessa situationer som risken är större att bli smittad men smittan kan enkelt undvikas om det finns en medvetenhet om hur du smittas.

Här är några enkla sätt att minska risken att bli sjuk både i Sverige och i utlandet:

Tvätta händerna

  • innan du börjar laga mat, äter och efter att du har hanterat rått kött
  • efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö
  • efter toalettbesök.

Tänk på detta när du lagar mat

  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
  • Diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker.
  • Vid uppvärmning av mat se till att den blir ordentligt upphettad.
  • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
  • Låt inte maten stå framme länge i värmen.
  • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
  • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Klappa gärna djuren men tvätta händerna efteråt

Ehec är en bakterie som kan finns hos idisslare och då i deras gödsel. God handhygien minskar risken för smitta i samband med besök på gårdar med djur.

Vid kontakt med lantbrukets djur

  • Ta del av den hygieninformation du får på gården och läs eventuella skyltar.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter du varit i kontakt med kor, får och getter eller deras närmiljö.
  • Tvätta alltid händerna innan du äter på gården.
  • Undvik att äta i djurens närmiljö.
  • Hjälp barnen med handtvätten.
  • Ha inte picknick i beteshagar där det går kor, får och getter.
  • Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter.
  • Ha uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att ta till sig hygienråd.

Råd för att undvika att bli smittad av ehec via livsmedel

  • Smaka inte på rå köttfärs.
  • Genomstek köttfärs.
  • Tvätta händerna noga när du tagit i rått kött.
  • Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött.
  • Skölj bladgrönsaker.
  • Drick inte opastöriserad mjölk eller koka den först.
  • Ät inte färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
  • Koka dricksvatten om det finns risk för att det är förorenat.

Kontrollera ditt dricksvatten om du har egen brunn

  • Om du har egen brunn kan vattenkvaliteten förändras med tiden. Genom en vattenanalys hos ett laboratorium kan du kontrollera om vattnet innehåller bland annat bakterier.
  • Gör en vattenanalys minst var tredje år.
  • Glöm inte brunnen på sommarstugan.

Elina Lahti

Epidemiolog

Porträtt av Elina Lathi

Foto: Göran Ekeberg/AddLight