Gå direkt till innehåll
Människor som går bland tiotals mässtält på åker i vackert väder.
Borgeby Fältdagar är en lantbruksmässa med som riktar sig till professionella lantbrukare. Bild: Joakim Nordblom/SVA

Träffa SVA:s experter på Borgeby Fältdagar

Sidan granskades senast : 2023-06-19

Vill du bli bättre i ditt förebyggande arbete för säker livsmedelsförsörjning? Vill du veta hur du kan bidra till ökad kunskap om fästingars utbredning? Vill du veta mer om arbetet med att förhindra sjukdomsutbrott och smitthändelser? Då ska du besöka SVA:s experter på Borgeby Fältdagar.

Under två dagar den 28-29 juni har du möjlighet att träffa experter från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) på mässan i Skåne och få svar på dina frågor om foder, fästingar, livsmedelsberedskap och smittskydd.  

Det finns indikationer på att sommaren 2023 kan bli i paritet med sommaren 2018, med risk för torka och skogsbrand. Många behöver redan nu stödutfodra sina djur och det finns en oro även när det gäller spannmålen. Säkert foder och vatten är en grundförutsättning för animalieproduktion och säkra livsmedel.

- Idag hotas tillgången till säkert foder och vatten av såväl klimatförändringen som andra samhällsstörningar. Genom förebyggande arbete blir vi bättre förberedda på att möta dessa nya utmaningar säger Josefine Elving, forskare på SVA.

Ett varmare klimat ökar även förutsättningarna för att nya fästingarter påträffas i Sverige.

- Det finns en ökad risk för fästingburna infektioner när klimatet förändras. På SVA har vi ett pågående projekt om övervakning av nya fästingarter. Om du har gjort ett fästingfynd är du välkommen att rapportera den i webbverktyget Rapportera Fästing berättar Anna Omazic, forskare på SVA.

Flertal oväntade sjukdomsutbrott

De senaste åren har ett flertal oväntade och kostsamma sjukdomsutbrott drabbat svensk djurhållning, för vilka smittspridning från miljö, vilda djur och människor spelat en central roll. Detta har skett trots det i allmänhet goda smittläget hos svenska djur och den höga kunskapsnivån hos svenska producenter, vilket visar att vi står inför nya utmaningar.

- För att fortsatt skydda djurs och människors hälsa måste vi förbättra vår förmåga att förebygga denna typ av smitthändelser i framtiden, och där är vårt gemensamma smittskyddsarbete, i nära samverkan mellan bransch och myndigheter avgörande säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

Borgeby Fältdagar är en fackmässa med tydlig inriktning på den professionella lantbrukaren. SVA hittar du i monter L40.

Onsdagen den 28 juni
Kl. 10.00: SVA:s expert Josefine Elving svarar på frågor om foder och vatten.
Kl. 14.00: SVA:s expert Anna Omazic svarar på frågor om fästingar.

Torsdagen den 29 juni
Kl. 10.00: SVA:s expert Karl Ståhl svarar på frågor om smittskydd.
Kl. 14.00: SVA:s expert Öjar Melefors svarar på frågor om livsmedelsberedskap.

 

Kontakt

Joakim Nordblom

Pressekreterare

Porträtt av Joakim Nordblom

Foto: Göran Ekeberg/AddLight