Det första provet kom från en sugga på 80 kg skjuten i Katrineholms kommun och provet innehöll 17 larver per gram kött. Det andra vildsvinet var också en sugga. Den sköts i Bjuvs kommun i Skåne och vägde 70 kg och i köttet fanns 10 larver per gram.
Mellan 130 000 och 150 000 vildsvin kommer förmodligen ha trikintestats innan årets slut men endast enstaka individer är positiva vid testning.
– Hittills i år har nio fall av infekterade vildsvin påträffats i sex olika län. Det visar på en låg förekomst av trikiner i stora delar av landet, säger Eva Osterman Lind, veterinär på SVA:s parasitlabb.
– Eftersom köttet kan innehålla många trikinlarver per gram kött är det viktigt att testa innan man äter det. Alternativt måste köttet hettas upp till minst 68 grader och det brukar inte vara ett alternativ för de som vill ha saftigt kött på sin tallrik, berättar Eva.
Om trikiner påvisas i provet i är det viktigt att kroppen destrueras så att inte andra djur kan äta av kadavret och infekteras. Det bör även påpekas att allt vildsvinskött som ska konsumeras utanför det egna hushållet måste lämnas till en vilthanteringsanläggning.