Gå direkt till innehåll
Får betar på äng med sol som är på väg ned bakom träd.
Genrebild får i Skåne. iStock/Rolf Karlsson

Uppdatering angående blåtunga 19/9

Sidan granskades senast : 2024-09-19

Sedan blåtunga påvisades i Sverige den 12 september har många misstänkta fall hos både kor och får undersökts. Hittills har sammanlagt 11 djur med viruset påvisats.  

Provsvaren publiceras kontinuerligt på SVA:s webb där positiva och negativa fall visas på en karta och i en tabell som uppdateras varje vardag. 

Vi vet nu att vi har smittan i landet och vi förväntar oss att antalet påvisade fall kommer öka under kommande veckor. Den huvudsakliga smittvägen för blåtungevirus är via svidknott, de finns i stora delar av Sverige och har en aktivitetsperiod från mars till november och under den tiden förväntar vi oss en fortsatt spridning. Än så länge stämmer epidemiologin i Sverige väl med den bild som setts i andra länder med enstaka sjuka djur i varje drabbad besättning och klinisk bild som varierar från lindrig till allvarlig sjukdom, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.  

Svidknottets förmåga att uppföröka och sprida smittan är temperaturberoende och därför förväntas smittspridningen successivt minska i och med att temperaturen i södra Sverige sjunker och så småningom avta när dagstemperaturen går ner mot 10 - 15 grader.  

Sjukdomen är anmälningspliktig, vilket innebär att djurägare måste kontaktar veterinär om djur visar symtom som kan tyda på infektion med blåtungevirus, och veterinären måste anmäla detta till SVA eller Jordbruksverket. Denna så kallade passiva/kliniska övervakning är avgörande för att skapa överblick över situationen. Alla misstänkta fall undersöks och provtas på statens bekostnad.  

Kontakt

Erika Chenais

Statsveterinär, docent

Foto: Therese Selén/SVA