Gå direkt till innehåll
Stort plastpaket i dike.
Ett vildsvinskadaver som hittas kläs i plast för att andra djur inte ska komma åt det. Bild: SVA.

Uppdatering döda vildsvin vid Fagerstazonen 9/9

Sidan granskades senast : 2023-09-09

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har idag påvisat ytterligare två positiva fall av afrikansk svinpest, båda fallen var i närheten av det tidigare positiva fallet och de är inom zonen. Dessa fynd är helt enligt förväntan. Det ena fallet var ett av de sju tidigare rapporterade kadaverfynden, ett var ett vildsvin som sköts den 4 september. Det totala antalet konfirmerade fall är nu tre.

SVA har idag påvisat ytterligare två positiva fall av afrikansk svinpest, båda fallen var i närheten av det tidigare positiva fallet och de är inom zonen. Dessa fynd är helt enligt förväntan. Det ena fallet var ett av de sju tidigare rapporterade kadaverfynden, ett var ett vildsvin som sköts den 4 september. Det totala antalet konfirmerade fall är nu tre.

Ett prov från en död galt som var provtagen i utkanten av zonen var negativt.

Sökning av kadaver och provtagning av dem fortsätter och syftet är att fastställa i hur stort område smittan är spridd.

Att det påvisas flera positiva fall i närheten av det redan påvisade positiva fallet är som sagt enligt förväntan. Publiceringen av denna notis beror på att efterfrågan på resultat från enskilda kadaver just nu är stor. Framöver kommer resultat från övervakningen kontinuerligt publiceras i kartor på SVA:s webb. 

 

Kontakt

Karl Ståhl

Statsepizootolog, professor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight