Under måndagen den 13 januari genomfördes ett möte på EU-nivå då Tyskland informerade om situationen. Det finns fortfarande bara en känt smittad besättning men undersökningar pågår för att utreda om fler besättningar kan vara smittade.
– Det är ännu oklart hur smittan har kommit in i besättningen. Samtliga vattenbufflar är födda i Tyskland och ägaren har inte köpt in eller sålt djur i närtid. Men djuren har hållits i ett naturområde nära Berlin där många stadsbor promenerar. Mul- och klövsjuka finns i flera länder utanför Europa och virus kan överleva i produkter från smittade djur och smittspridning kan också ske via kontakt med föremål, skor och kläder som varit i kontakt med smittade djur eller utsöndringar från dessa, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootlog på SVA.
SVA har genomfört en så kallad RRA, en snabb riskvärdering för att bedöma risken att mul- och klövsjukevirus har spridits till Sverige från det aktuella utbrottet.
– Det har under relevant tidsperiod inte förekommit några importer av levande klövdjur från Tyskland. Importer av sperma från nötkreatur för insemination har skett, men inte från den drabbade regionen. Sammantaget innebär det aktuella utbrottet och de kontakter som har varit med området i nuläget inte en påverkan av den totala risken för introduktion av mul- och klövsjuka till Sverige. Men om situationen i Tyskland ändras så ändras också risken och SVA följer läget noga, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.
Riskvärderingen är bakåtblickande och utgår från den information som nu finns tillgänglig De åtgärder som införs i Tyskland och beslut som fattats på EU-nivå syftar till att minimera risk för fortsatt spridning. Även om de kontakter som har skett fram till nu inte ändrar bedömningen av den totala risken att få in mul- och klövsjuks till Sverige är utbrottet i Tyskland också en väckarklocka som påminner oss om att alltid ha mul- och klövsjuka högt upp i vårt medvetande.
Smittan förekommer på flera platser i världen men EU är fritt sedan många år, det senaste stora utbrottet inom Europa skedde 2001 då Storbritannien, Irland, Frankrike och Nederländerna drabbades. I Sverige har vi inte haft några utbrott av mul- och klövsjuka sedan sextiotalet.
Riskvärderingen och mer information finns i bloggen Statsepizootologen kommenterar, länk nedan.