Svenska Ridsportförbundet har spårat och kontaktat svenska ekipage som kan ha utsatts för smittrisk, och gett råd om åtgärder för övervakning och smittskydd.
Den aktuella smittan uppges kunna ha samband med stora ryttartävlingar i Sarthe i början av november 2024 och vid en annan sammankomst i Ile-de-France. Hästar och ponnyer i olika delar av Frankrike har fått feber, luftvägssymptom och/eller neurologiska symptom.
– Risken att detta utbrott når Sverige är mycket liten. Men jag vill påminna alla hästägare om att fall av EHV-1 alltid dyker upp om vintern. Ett bra sätt att minska risken för smitta är att alla nya hästar och hästar som rest långt hålls i karantän avskilt från andra hästar de första veckorna, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Tempa ger förvarning
Andra symptom på EHV-1 än feber såsom hosta eller förlamningssymptom kan komma flera dagar senare och då kan hästen redan ha hunnit smitta andra.
– För att hinna reagera på första fallet innan smittspridning sker bland tävlingshästar är ett gott råd att tempa hästarna dagligen före, under och efter tävling. Om en häst får feber ska den ställas isolerat från andra hästar och veterinär tillkallas, säger Peter Kallings, förbundsveterinär på Svenska Ridsportförbundet.
För att ställa diagnosen EHV-1 tar veterinären prov från hästens luftvägar, blod eller kastade foster för PCR-analys. Vaccin mot EHV-1 finns, men ger inte ett fullständigt skydd.