Det har nu gått två månader sedan ett provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visade att ett vildsvin som hittats utanför Fagersta var smittat med afrikansk svinpestvirus.
Fysiskt hinder mot spridning
Under den andra månaden efter utbrottet har fokus fortsatt varit på att fastställa smittans utbredning genom att söka efter vildsvinskadaver och att begränsa risken för att smittan sprider sig vidare.
– En mycket viktig åtgärd som vi inledde den 11 oktober är att stängsla in det område där smittade kadaver har hittats. På så sätt minskar vi fysiskt risken för att smittade vildsvin tar sig ut ur området, och att friska tar sig in, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.
Antagande stärkt – men fler sök krävs
Sökarbetet i den smittade zonen och provtagning av upphittade kadaver har hittills inneburit att 53 kadaver med smitta har påträffats, samtliga inom en begränsad del av kärnområdet.
– Alla högst prioriterade delar av den smittade zonen har nu genomsökts och en andra sökomgång i kärnområdet har initierats. Resultaten efter två månaders arbete stärker antagandet att smittan finns i ett begränsat område. Senaste veckornas fynd antyder dessutom att smittspridningen för närvarande inte är omfattande, vilket är väldigt positivt säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.
Rustade för arbete under lång tid
Sedan den 8 september har Jordbruksverket haft en operativ ledningscentral i lokaler i Fagerstas kommunhus. En central för provtagning och förbränning av kadaver togs i bruk vid Sänkmossens avfallscentral i Fagersta den 12 september. Under oktober flyttades all verksamhet till gemensamma lokaler i Fagersta. Utöver fördelen med att samla verksamheten innebär flytten även bättre arbetsmiljö: tidigare skedde provtagningsarbetet i tält. Nu är bekämpningsarbetet rustat även för den kommande vintern.
För tidigt med lättnader
De restriktioner som Jordbruksverket beslutade om den 7 september innebär omfattande begränsningar för alla som bor och verkar i den smittade zonen. Hittills har Jordbruksverket fått in totalt 185 ansökningar om undantag från restriktionerna för exempelvis underhållsarbete inom vatten, el och tele i den smittade zonen eller för att frakta ut virke. Jordbruksverket har fattat beslut i 156 ärenden. Under utbrottets andra månad blev det även klart att fler än enbart primärproducenter kan ansöka om ekonomisk ersättning ifall de är direkt drabbade av restriktionerna.
Samtliga restriktioner i den smittade zonen fortsätter att gälla tills Jordbruksverket beslutar att häva dem.
– Vi har stor förståelse för alla som drabbas av de begränsningar restriktionerna innebär. Samtidigt måste vi komma ihåg att det handlar om en sjukdom som riskerar att få mycket allvarliga konsekvenser för livsmedelsproduktion, djurhälsa och allmänhet om vi inte hejdar utbrottet. Därför vill vi tacka alla som bidrar genom att följa restriktionerna. Håll i och håll ut – tillsammans stoppar vi svinpesten, säger Katharina Gielen.
Kontaktpersoner för journalister
Jordbruksverket:
Katharina Gielen
Smittskyddschef
Telefon: 036-15 61 15 (nåbar 10:00-11:00 måndag)
E-post: katharina.gielen@jordbruksverket.se
SVA: se nedan.