Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
Benprovet som analyserats av SVA. Bild: Erik Ågren.

Afrikansk svinpest på vildsvin utanför Fagersta

Sidan granskades senast : 2023-09-06

Afrikansk svinpest har idag påvisats i ett prov från ett dött vildsvin som hittats strax sydost om Fagersta. Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, däremot drabbar den inte människa eller andra djurslag. Det är i dagsläget inte klart hur smittan har kommit till Sverige.

Sedan den 25 augusti har sju vildsvin hittats döda inom ett begränsat område i Fagerstatrakten. Prover från ytterligare ett vildsvin är på väg in till SVA. Berörda myndigheter jobbar nu intensivt med att lokalisera, begränsa och bekämpa smittan. Mer information kommer att tillhandahållas fortlöpande.

- Den beredskapsplan vi har sedan länge sätter vi nu i verket. Vi tar också del av erfarenheter från andra länder som har varit i motsvarande situation, säger Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket.

Kartläggning pågår

En av de första åtgärderna kommer bli att ansvariga myndigheter tillsammans med jägarorganisationerna arbetar med att ta reda på hur stort område som är drabbat. Detta görs genom att söka efter döda vildsvin i kombination med kunskap om vildsvinens hemområden. Inom det drabbade området kommer allt tillträde till en början vara förbjuden. Det innebär till exempel att man inte får vistas där, plocka bär och svamp, jaga, arbeta med skogsbruk, eller göra andra friluftsaktiviteter. Smittan drabbar inte människa eller andra djurslag, däremot kan smittan spridas via griskött eller genom att föra med sig virus på skor, redskap, fordon.

- I dagsläget vet vi inte hur smittan kommit in men det är ett långväga hopp från närmaste smittade område i Europa och vi utgår därför från att det har skett genom människor och inte vildsvin. Det sker just nu en omfattande smittspridning i Europa. Det finns länder som har lyckats utrota sjukdomen och det är vår nationella målsättning, säger Karl Ståhl på SVA. 

Allmänhet och jägare inom hela Sverige, men speciellt i det aktuella området och i Västmanland uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA via rapporteravilt.sva.se.

Grishållare uppmanas att se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär vid tecken på sjukdom eller ökad dödlighet.

Fakta:

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar europeiska vildsvin och grisar med allvarliga klinisk sjukdom (feber, blödningar, vinglighet, dålig matlust) och död oftast in om en vecka.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns inom Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Sedan introduktionen till EU har smittan spridits kontinuerligt i vildsvinspopulationen med en hastighet om cirka 1-2 km per månad och dessutom har ett flertal hopp i smittspridning skett där smittan plötsligt dykt upp långt (flera hundra kilometer) från tidigare smittade vildsvinspopulationer eller i grisbesättningar. Smittan finns nu hos vildsvin och tamgrisar i ett flertal länder i centrala, östra och södra Europa. Mer om detta finns att läsa i SVAs senaste lägesbild Epidemiologisk lägesbild: Afrikansk svinpest 23 augusti 2023 (sva.se) Smittade grisar och vidsvin har virus i alla delar av kroppen med högst virushalter i blod. Smittan kan spridas med direktkontakt mellan smittade och friska grisar och indirekt med förorenade material, personer, fordon och foder. I rått och fryst kött kan virus överleva länge (månader).

Inom EU finns ett regelverk hur sjukdomen hanteras på både tamgrisar och vildsvin. Bland annat är det inte tillåtet att utfordra tamgrisar eller åtla vildsvin med okokt matavfall eller animaliskt protein.

Kontaktpersoner för journalister

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA
Karl Ståhl
Statsepizootolog
Telefon: 018-67 41 27
E-post: karl.stahl@sva.se

Erika Chenais
statsveterinär
erika.chenais@sva.se
Telefon: 018-67 46 15

Jordbruksverket
Lena Hellqvist Björnerot
Sveriges officiella chefsveterinär (CVO)
Telefon: 036-15 63 67
E-post: lena.bjornerot@jordbruksverket.se

Katharina Gielen
Smittskyddschef
Telefon: 036-15 61 15
E-post: katharina.gielen@jordbruksverket.se

Läs mer

Afrikansk svinpest

Läs mer hos andra

Jordbruksverket - Afrikansk svinpest

Rapportera vilt


Karl Ståhl

Statsepizootolog, professor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Erika Chenais

Statsveterinär, docent

Foto: Therese Selén/SVA