Övervakningen av duvpest baseras på stickprov. Rapporter som inkommit till SVA tyder på att duvpest förekommer på flera platser i Västra Götaland och sannolikt även i fler län.
Goda smittskyddsrutiner viktiga
Viruset smittar endast fåglar och är inte farligt för människor. Duvpest kan däremot smitta tama fjäderfän och ge den mycket smittsamma sjukdomen newcastlesjuka som drabbat svenska tamfjäderfän vid ett flertal tillfällen och senast 2018.
– Det är som alltid viktigt att förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar för att minska risken för att tamfåglar drabbas av fågelinfluensa eller newcastlesjuka. Djurägare uppmanas att vara noggranna med strikta smittskyddsbarriärer, inklusive skobyte och handtvätt, samt att utfodra och ge vatten åt fjäderfä under tak, säger epidemiolog Malin Grant, SVA.
SVA följer sjukdomsläget hos vilda djur, inklusive fåglar, och är tacksamma för allmänhetens bidrag med rapporter om sjuka eller döda vilda djur. Det kan ske via SVA:s webbplats: https://rapporteravilt.sva.se/. Myndigheten följer också sjukdomsläget internationellt och värderar kontinuerligt risken för introduktion och spridning av smitta till svenska djur.
– Vi vill påminna alla som håller fjäderfä och även andra fåglar i fångenskap om vikten av goda smittskyddsrutiner. Det är viktigt att du som djurägare kontaktar veterinär om dina djur visar tecken på sjukdom, säger smittskyddshandläggare Enisa Miljanic, Jordbruksverket.
Läs mer
Information om newcastlesjuka (SVA)
Läs mer hos andra
Viktiga förebyggande åtgärder mot virus (Jordbruksverket)