Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
Genrebild räv.

Fynd av rävens dvärgbandmask i Uppsala

Sidan granskades senast : 2024-10-30

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. En sjuk räv som avlivades visade sig bära på parasiten. Analysen gjordes inom den nationella övervakning av dvärgbandmask där rävspillningar och avföringsprov från döda rävar från hela Sverige undersöks.

Räven avlivades i Gränby i nordöstra Uppsala i februari i år. Det var en vuxen hane som vid obduktionen visade sig vara utmärglad med äldre såriga bitskador. Avföringsprovet från räven analyserades först nyligen för rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis) inom den nationella övervakning som pågår sedan 2021 och avslutas under 2024. Ett flertal prov som har kommit in under 2024 har förvarats i frys under tiden som en ny effektivare analysmetod sattes upp och validerades. Efter sommaren kunde analyser köras igen. Övervakningen och resultat på allmänhetens insända prover kan följas på en karta och tabell på SVA:s webbsida, se länk nedan.

– I en landsomfattande övervakning förväntar vi oss att hitta nya enstaka fall av parasiten men detta är det första fyndet av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. Vi kommer nu att följa upp genom att samla in rävspillningsprover och prov från döda rävar inom några kilometer runt fyndplatsen för att bedöma om det rör sig om ett enstaka fall eller om smittan är etablerad i rävpopulationen i närområdet, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA.

Smitta av rävens dvärgbandmask påträffas mycket sporadiskt i landet hos enstaka rävar. I två begränsade områden (inom Uddevalla respektive Gnesta kommuner) har parasiten etablerat sig hos rävar och finns kvar lokalt sedan smittan upptäcktes i landet 2011.

Mer information på webbsidor hos andra myndigheter

Folkhälsomyndigheten har webbsidor med svar på många frågor om dvärgbandmasken.

Livsmedelsverket har webbsidor för frågor gällande bär, svamp och andra livsmedel från naturen.

Läs mer

Rävens dvärgbandmask – Frågor och svar

Rävens dvärgbandmask – Karta och tabell

Läs mer hos andra

Folkhälsomyndigheten — Sjukdomsinformation echinococcus multilocularis

Livsmedelsverket – Rävens dvärgbandmask


Eva Osterman Lind

Laboratorieveterinär

Foto: Göran Ekeberg/AddLight