Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
Snabbare analyser för att spåra smitta eller gifter som kan drabba lantbrukets djur är ett av projektets mål.

Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap – djuren som ger oss mjölk, ägg och kött ska skyddas

Sidan granskades senast : 2024-12-06

60 miljoner kronor i forskningsmedel har tilldelats FOI för att skapa Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap tillsammans med bland annat SVA, SLU, Livsmedelsverket och Jordbruksverket. SVA:s experter ska bidra till Sveriges förmåga att hantera störningar i livsmedelsförsörjningen.

Livsmedelsförsörjningen är en kritisk samhällsfunktion såväl till vardags som i kristider. Klimatförändringar pågår redan, sårbarhet i handelssystemen ökar och geopolitiska spänningar sätter större press på den globala livsmedelsförsörjningen. Allt detta ställer krav på ny kunskap och hållbara beredskapsåtgärder. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en beredskapsmyndighet som arbetar med lantbrukets djur för att skydda de djur som ger oss mjölk, ägg och kött.

– De flesta smittor hos djur har naturliga orsaker, men man måste vara öppen för risken

att ett smittämne eller en giftig substans har spridits medvetet. På SVA behöver vi utveckla vår förmåga att påvisa, identifiera och spåra främmande ämnen i djur och livsmedel. Vi kommer därför förfina våra kemiska och mikrobiologiska metoder. Det är viktigt att kunna avgöra om det är naturliga orsaker eller om det är en medveten handling bakom, säger Karin Artursson, vetenskaplig chef på SVA.

Food Defence Research Centre

Genom centrumet etableras ett nytt partnerskap mellan försvars-, jordbruks- och veterinärmedicinsk forskning samt mellan de myndigheter som ansvarar för olika delar av livsmedelsberedskapen, kommuner och näringsliv. Sveriges förmåga att hantera störningar i livsmedelsförsörjningen stärks när myndigheterna samarbetar i Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap. Syftet är att avskräcka, tidigt upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet.

– Med det förändrade säkerhetsläget i världen har SVA redan tagit flera steg mot en stärkt livsmedelsberedskap. När våra experter möts i samma rum som experter på försvars- och livsmedelsfrågor kommer många spännande kunskapsutbyten uppstå. Min erfarenhet är att forskningssamarbeten som det här kunskapscentret gör att utvecklingen går både snabbare och blir mer träffsäker, säger Karin Artursson. 

I det nya kunskapscentret ska myndigheterna gemensamt bygga kunskap och nya analysmetoder samt ta fram strategier för att hantera ekonomisk krigföring och informationsmanipulation. Arbetet bidrar också till att stärka det svenska livsmedelssystemets konkurrenskraft och att lösa hållbarhetsutmaningar kopplade till klimat- och miljöförändringar.

Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap

Projektet pågår i fyra år med ett antal uppdrag.  

  • Ta fram banbrytande analysmetoder för att kunna upptäcka och hantera attacker med biologiska och kemiska ämnen i olika delar av livsmedelskedjan.
  • Ta fram strategier för att hantera ekonomisk krigföring och informationspåverkan riktad mot livsmedelskedjan i syfte att skada Sveriges livsmedelsförsörjning.
  • Formulera policyråd för beslutsfattare som stöd i arbetet med att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet.
  • Genomföra övningar för att utveckla olika aktörers förmåga att hantera hot mot livsmedelskedjan. 

Läs mer

Livsmedelsberedskap

Läs mer hos andra

FOI leder nytt kunskapscentrum för livsmedelsberedskap


Karin Artursson

VMD, forskare, adjungerad professor

Photo: Göran Ekeberg/AddLight