Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
SVA har tillsammans med andra myndigheter och organisationer tagit fram ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka förmågan att hantera allt från extremväder till höjd beredskap – en insats som gynnar hela Sveriges livsmedelsförsörjning.

Nytt beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare

Sidan granskades senast : 2024-11-21

Ett motståndskraftigt lantbruk är avgörande för Sveriges livsmedelsberedskap. Nu lanseras ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka sin förmåga att stå emot kriser och samhällsstörningar.

Lantbruket är en viktig del av totalförsvaret. En stärkt livsmedelsberedskap är en trygghet för hela befolkningen, eftersom lantbrukets motståndskraft är viktigt för Sveriges förmåga att vara självförsörjande på livsmedel i en kris. 

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har tagit fram ett beredskapsstöd tillsammans med länsstyrelser, branschorganisationer och rådgivare inom lantbruket. Det innehåller kunskapsunderlag och resurser som ska hjälpa lantbruksföretag att möta allt från extremväder till krig – kriser som kan påverka produktionen av livsmedel. 

– Vårt mål är att inspirera och motivera till handling. Det finns en stor mängd olika störningar som kan drabba ett lantbruksföretag och det är snarare en fråga om när än om verksamheten kommer drabbas, berättar Josefine Elving som är projektledare och forskar vid SVA. 

Beredskapsstödet kommer att byggas ut med mer innehåll för att ytterligare hjälpa lantbruksföretagen att öka sin motståndskraft.

Broschyr: Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare

En del av beredskapsstödet består av den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare, som SVA har tagit fram tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och bransch- och rådgivningsorganisationer. Den innehåller bland annat en checklista och beskriver åtgärdsförslag som ger lantbrukare en överblick över vad de kan göra för att stärka företagets beredskap och minska sårbarheten. 

– Mycket har förändrats sedan Sverige hade ett totalförsvar under kalla kriget. Vi har i dag betydligt färre men större och mer specialiserade lantbruk. Mer av både produktion och förädling ligger dessutom i södra Sverige. Detta gör att dagens livsmedelsberedskap inte kan se ut som gårdagens. Jag vill att lantbrukare ska ta med sig känslan av hur viktiga de är, jag tycker inte att de får höra det tillräckligt ofta, säger Hugo Malm, folkbildare och utredare inom livsmedelsberedskap samt en av broschyrens författare. 

Broschyren och övriga resurser finns att läsa och ladda ner på SVA:s webbplats. Tillsammans erbjuder materialet stöd för lantbrukare vilket i sin tur bidrar till att stärka Sveriges förmåga att möta kriser nu och i framtiden.

Broschyr: Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare (SVA)

Medverkande aktörer och finansiering

Broschyren har tagits fram i samarbete mellan Statens veterinärmedicinska anstalt, SLU kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap, Länsstyrelserna i Norrbottens och Gotlands län, Lantbrukarnas riksförbund, Hushållningssällskapet, Gård & Djurhälsan, Växa, Skånesemin, Svensk Fågel och Svenska Ägg med finansiering från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Jordbruksverket.

Josefine Elving

Forskare, PhD

Foto: Göran Ekeberg/AddLight