I en mataffär är de vildsvinsprodukter som erbjuds alltid kontrollerade av en vilthanteringsanläggning, eller slakteri i dagligt tal, som köper djuren av jägarna. Produkterna är lika säkra som all annan mat i butiken. En jägare får idag inte sälja vildsvinskött till konsumenter, bara nyttja för eget bruk. Den stora majoriteten av jägare testar redan det kött de själva äter och bjuder vänner på.
För att öka mängden vildsvinskött som konsumeras pågår arbete med att förändra regelverket så att jägare får sälja sitt byte till konsumenter. Vildsvinskött som säljs av jägare ska vara lika säkert som det som finns i affären.
SVA har gjort en film om livsmedelssäkerhet, Säkert kött, som ger jägare och blivande jägare ökad förståelse för hygien och vikten av att testa för trikiner. I filmen visas hur trikinprov tas och skickas till ett ackrediterat laboratorium. Postgång och analys utförs medan djurkroppen hänger och möras. Principen är att jägaren får svar samma dag som provet ankommer till SVA.
– I Sverige är förekomsten av trikiner mycket låg, av 93 000 tester i landet under 2023 var bara tre positiva. Varje positivt vildsvin kan potentiellt utgöra en smittkälla för ett antal människor. Det händer tack och lov ytterst sällan, senast någon drabbades av trikiner från svenska vildsvin var över 20 år sedan. Risken finns ändå och för att konsumenter ska känna sig trygga och vilja äta vildsvinskött det är viktigt att varje vildsvin som ska bli mat testas. Konsumenter ska vara trygga att köpa, äta och bjuda på vildsvinskött. Genom att testa bidrar jägare till Sveriges livsmedelssäkerhet, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA.
Filmen är knappt sju minuter och kan ses på SVA:s webbsida ”Trikiner hos vildsvin och andra svenska djur”, se länk nedan.
I Sverige har långvarig testning och smittskyddsrutiner för trikiner gett resultat. Hos tamgris finns normalt inga trikiner, senaste de påträffades i Sverige var 1994. Hos vildsvin påträffas trikiner hos ett fåtal djur varje år. Senast en människa drabbades av trikiner från svenska djur var 2013, fallet före det var 1978.
Vildsvinspaketet är ett uppdrag från regeringen till Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Länsstyrelsen i Kronoberg och SVA att både göra det lättare för konsumenter att få tag på vildsvinskött och för jägare och producenter att sälja köttet. Uppdraget bidrar till livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig.
Läs mer
Trikiner hos vildsvin och andra svenska djur (film Säkert kött)
Vildsvinspaketet – så ska mer vildsvinskött nå konsumenter