Fakta om projektet
Ansvarig på SVA
Huvudman
SVA
Finansiär
Stiftelsen JTI
Start/Avslut
2021 - 2023
Förbättrad ekonomi på biogasanläggningar och i gödselhantering genom fler nationella standardmetoder för hygienisering
Bakgrund
I EU regleras idag hantering, användning och bortskaffande av animaliska biprodukter (ABP) genom den så kallade ABP-lagstiftningen. För att kunna avsätta stallgödsel eller biogödsel krävs i gällande lagstiftning att materialet ska hygieniseras i syfte att minimera risken för smittspridning. För hygienisering kan svenska rötningsanläggningar idag välja mellan att använda standardmetoder beskrivna i ABP-lagstiftning, en sedan tidigare nationellt godkänd tid- och temperaturkombination (52 °C under 10 h) baserad på uppställda krav i ABP-lagstiftningen alternativt genomgå en valideringsprocess för att kunna använda alternativa parametrar. Detta innebär att det i dagsläget enbart finns ett fåtal valmöjligheter för att anpassa behandlingen till anläggningarnas förutsättningar vilket kan leda till suboptimeringar i processen och skapa onödiga kostnader. Fler alternativ vid val av hygieniseringsmetod genom utnyttjande av ABP:s regler för alternativ behandling skulle förbättra förutsättningarna för energi- och kostnadseffektiva, i rötningsprocessen integrerade lösningar.
Genomförande och resultat
Mot bakgrund av detta har projektgruppen bestående av RISE, SVA och Hushållningssällskapet utarbetat nya förslag till flera nationella standardmetoder för hygienisering. De nya förslagen baseras på litteraturstudier och laboratorieförsök genomförda inom projektet och ser ut som följer:
i) Värmebehandling vid 60 °C i 3,5 timmar 1*
ii) Värmebehandling vid 65 °C i 1 timme 1
iii) Värmebehandling av rent matavfall vid 52 °C i 1 timme 4
iv) Inblandning av kalk i bottensediment** med minst 5 % CaO, i kombination med värmebehandling i minst 65 °C i minst 15 minuter.
*Det inkluderar kategori 3-material enligt ABP, samt vissa material från kategori 2 (t.ex. naturgödsel, mag- och tarminnehåll som avskilts från mag- och tarmsystemet, mjölk, mjölkbaserade produkter, mjölkderivat, råmjölk och råmjölksprodukter, ägg, äggprodukter, och vissa före detta livsmedel som är bearbetade enligt livsmedelslagstiftningen)
**Metoden begränsas till de substrat där nationella regler är möjliga, såsom rent matavfall eller matavfall blandat med vissa kategori 3-material, dock inte t.ex. slaktavfall.
Läs mer om projektet och dess resultat i slutrapporten: P108522 Nationella standardmetoder för hygienisering