Fakta om projektet
Ansvarig på SVA
Huvudman
SVA
Samarbetspartners
Umeå universitet
Finansiär
EU
Start/Avslut
2022 - 2027
Djurslag
Alla djur
Medlemmar
Erik Ågren
Fernanda Dorea
Giulio Grandi
Martin Bergström
Nathan Brostedt
Stefan Widgren
Susanne Norén
IDAlert
Foto: Schematic figure of the project.
Klimatförändringen är en av orsakerna till återkommande utbrott och spridning av infektionssjukdomar i Europa. För att kunna möta denna utmaning krävs ett helhetsperspektiv. EU-projektet IDAlert har ett tydligt fokus på kopplingen mellan djur, människor och miljö, med målet att tillsammans uppnå en mer aktuell och effektiv beredskap i Europa.
Ett av målen i projektet är att öka beredskapen för nya fästingburna infektioner. I Sverige har vi utvecklat ett verktyg, Rapportera Fästing, som används för att övervaka och ge tidiga varningssignaler – om vi hittar en ny fästingart finns det också risk för att den bär på nya smittämnen. Exotiska fästingarter, såsom flyttfågelfästingen (Hyalomma marginatum) och brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus), som påträffas sporadiskt i Sverige bidrar till ökad risk för att djur och människor kan bli smittade av fästingburna parasiter, bakterier och virus som idag inte förekommer i landet.
Rapportera Fästing lanserades 2023 och syftar till att medborgare i Sverige aktivt ska rapportera fynd av fästingar. Under första året rapporterades 20 000 fästingfynd, vilket bidrog till värdefull information om både inhemska och exotiska fästingarter. Ett exempel från 2024 års övervakning är ett fynd av brokig fårfästing (Dermacentor marginatus) som upptäcktes för första gången i Sverige. Återkoppling om resultat till allmänheten under pågående insamling är en viktig del för att upprätthålla aktiviteten och bidra till samhällsutbildning inom området. Fortsatt användning och utveckling av verktyget ger möjlighet att samla in stora mängder data under långa tidsperioder och bidrar därmed till en robust och hållbar övervakning av fästingarter.