Gå direkt till innehåll

Fakta om projektet

Ansvarig på SVA

Huvudman

SVA

Samarbetspartners

Uppsala universitet

Finansiär

Formas

Start/Avslut

2024 - 2026

Djurslag

Fjäderfä

Medlemmar

Anna Lundén

Karin Troell

Profylax mot koccidios hos matfågel – immunitet genom subenhetsvaccin

Foto: Per Thebo

Infektionssjukdomar är ett omfattande problem för all modern djurhållning och behovet av effektiv kontroll och framförallt förebyggande behandling, till exempel vaccination, mot dessa är stort. Vid matfågeluppfödning är infektioner med encelliga parasiter av Eimeria-släktet, s.k. koccidier, ett mycket stort problem. Dessa parasiter orsakar tarmsjukdomen koccidios som i lindriga fall ger nedsatt tillväxt och försämrat foderutnyttjande och i grava fall ökad dödlighet. Därför tillsätts i dagsläget s.k. koccidiostatika, som är en typ av antibiotika som dödar parasiterna, till fodret under hela uppfödningstiden. Detta är kostsamt och inte hållbart i längden eftersom parasiterna med tiden utvecklar motståndskraft (resistens) mot preparaten. I andra sammanhang har man i Sverige förbjudit förebyggande tillsats av antibiotika i djurfoder. Det är således mycket viktigt att ta fram alternativ till användningen av koccidiostatika. Vårt forskningsarbete har som långsiktigt mål att utveckla ett modernt, effektivt vaccin mot koccidios som kan produceras till en rimlig kostnad. Ett sådant vaccin skulle utgöra ett realistiskt alternativ för att förebygga koccidios hos matfågel och därigenom bidra till en hållbar produktion med förbättrad djurvälfärd. För att utveckla ett effektivt vaccin mot en infektion underlättar det att känna till vilka delar av immunsystemet som verkar skyddande mot infektionen i fråga. När det gäller koccidios hos höns vet man att fåglar som genomgått en infektion är skyddade mot återinfektion, men mycket är ännu okänt vad beträffar vilka funktioner inom immunsystemet som ger detta skydd och hur de skyddande immunfunktionerna aktiveras vid infektion.

I detta projekt kommer vi därför att studera samspelet mellan parasit- och värdceller och hur hönsens immunsystem aktiveras av parasiterna och sedan använda denna kunskap för att ta fram och utvärdera möjliga nya vaccin mot koccidios. Detta görs bland annat genom att i parasitinfekterad vävnad analysera vilka gener som uttrycks, d.v.s. ”aktiveras” vilket tyder på att det protein som genen kodar för produceras, hos både parasiterna och hönsen.

Resultaten kommer att ge ny och viktig information om hur parasiterna interagerar med hönsens immunsystem och vilken typ av immunsvar som krävs för att ge skydd mot parasiterna. Vi kommer också att studera vilka av parasiternas proteiner som kan vara lämpliga att använda i vaccin. Med hjälp av denna information kommer vi därefter att utvärdera olika adjuvans (hjälpsubstanser i vaccin) för att se om de kan aktivera hönsens immunsystem på ett sätt som ger skydd mot koccidios. Vi kommer sedan att göra vaccinationsförsök med lämpliga adjuvans tillsammans med utvalda parasitproteiner och testa om dessa vaccinkandidater kan skydda kycklingar mot koccidios. Resultaten från detta projekt kommer alltså att kunna ge nya möjligheter att kontrollera koccidios i matfågelproduktionen.

Sidan granskades senast : 2024-03-05