Förbered verksamheten för störningar
En robust livsmedelsproduktion är av stor vikt för ett fungerande samhälle vid större störningar, såväl i fredstid som i höjd beredskap. Att hålla igång en verksamhet utan tillförlitlig tillgång till kritiska insatsvaror och tjänster utgör en stor utmaning. Förmågan att stå emot störningar kan dock stärkas genom att arbeta förberedande och förebyggande.
Att arbeta med kontinuitetshantering och att ta fram en beredskapsplan ger verksamheten bättre förutsättningar att stå emot störningar, minska konsekvenserna i verksamheten och att snabbare återhämta sig efter en störning. Här ingår att identifiera beroenden av resurser, analysera risker och sårbarhet i verksamheten samt att göra upp en plan för hur dessa kan förebyggas eller hanteras vid störningar.
Värdekedjan
För en fungerande primärproduktion av livsmedel krävs att hela värdekedjan fungerar. På gårdsnivå omfattar värdekedjan många olika resurser och beroenden. En beredskapsplan behöver ta hänsyn till samtliga dessa resurser. Vissa resurser är avgörande för produktionen medan andra resurser kan ersättas.
Till det kommer beroenden som
- energiförsörjning,
- infrastruktur,
- logistik,
- smittskydd och
- evakueringsmöjligheter
Bättre beredskap och uthållighet
SVA, andra myndigheter och näringslivet (primärproducenter, rådgivare och branschorganisationer) arbetar tillsammans för ett förstärkt civilt försvar med en robust livsmedelsproduktion och tryggad försörjningsförmåga av svensk mat.
Vad är primärproduktion?
- Begreppet primärproduktion används för att beskriva verksamheter på gård eller liknande nivå. Primärproduktionen är starten på livsmedelskedjan.
- Att odla och skörda grönsaker, föda upp djur före slakt, producera ägg och mjölk, fiska och jaga är några exempel.
- Även att plocka och samla in vilda produkter, som bär och svamp, musslor och kräftor ingår.
- Spannmål, ägg, mjölk och honung är exempel på primärprodukter.
- Källa: Livsmedelsverket