Säkra kritiska resurser och stärkt lagerhållning
Ökad lagerhållning är ett effektivt sätt att öka företagets motståndskraft.
- Lagra viktiga förnödenheter i så stora mängder som möjligt. Exempelvis diesel, gödsel, utsäde, bekämpningsmedel, fodertillsatser och semindoser.
- Skapa ett förråd av reservdelar till viktiga maskiner. Exempelvis traktorer, utgödslingssystem, utfodringssystem och dricksvattensystem. Se till att det inom företaget finns kompetens att själva kunna reparera viktig utrustning.
- Vid maskinbyte, undersök möjligheterna till investeringsstöd för köp av maskiner som kan gå på ett drivmedel som tillverkas i Sverige så som el, biogas eller HVO100.
- Se till att det är balans mellan djurantalet och arealen. Lös genom mellangårdsavtal om den egna arealen är för liten.
- Planera så att du under ett normalår odlar mer foder än årsförbrukningen, för att bygga upp ett rullande lager.
Ekonomisk beredskap
För att stärka företagets motståndskraft och förmåga att hantera oväntade utmaningar är det viktigt att utveckla en strategiplan med fokus på ekonomisk stabilitet och säkerhetsmarginaler.
- Ta fram en strategiplan för att förbättra företagets resultat. Ett ekonomiskt starkt företag har en bättre förmåga att stå emot störningar och återhämta sig efter en störning.
- Säkerställ att företaget har en buffert för oförutsedda kostnader och inkomstbortfall.
- Håll koll på statliga stöd och försäkringar som kan hjälpa i en krissituation.
Skydda gårdens anläggningar
Yttre påverkan av naturkrafter eller människor kan göra stor skada på gårdens anläggningar.
- Säkerställ att byggnader, djurstallar och lager är väl skyddade mot eventuella skador, genom exempelvis överspänningsskydd mot åska, brandskydd, översvämningsskydd och sabotage- och stöldskydd.
- Förebygg skador på jordbruksmark och skog genom väl fungerade dränering och extra försiktighet vid arbete vid torka.
- Överväg att stärka säkerheten kring gården med kameror och andra övervakningssystem.
- Se över gårdens digitala säkerhet genom att exempelvis säkerställa att företagets datorer har virusskydd och brandvägg, användning av säkra lösenord med en kombination av bokstäver, siffror och symboler samt att installera säkerhetsuppdateringar.
Lästips om att skydda gårdens anläggningar
Säkerställ god djurhälsa
Att arbeta med förebyggande djurhälsa i ett fredstida normalläge gör djuren mindre sårbara i en kris.
- Sätt samman ett hemmaapotek med receptfria läkemedel och förbrukningsvaror samt recept på sådant du kan tillverka hemma (exempelvis vätskeersättning och koksaltlösning).
- Skapa ett gott samarbete med lokal veterinär.
- Kompetenssäkra gården inom djurhälsa genom att exempelvis gå med i ViLA för att förebygga och i större utsträckning själv kunna hantera sjuka djur samt gå kurser inom smittskydd.
- Investera i stallar som underlättar god skötsel och djurhälsa (djurmiljö, smittskydd) både av friska och sjuka djur. Exempelvis ska det i stallet enkelt gå att avsklilja och fixera djur för säker behandling.
- Ta fram en alternativ plan för djurförsörjning i de fall semin in fungerar.
- Införskaffa en egen verkstol för att möjliggöra behandling/verkning av djur om klövverkare eller veterinär inte kan komma till gården.
- Ta fram en plan för om slakteriet inte kan ta emot djur. Se över möjligheten att behålla djuren på gården under längre tid än planerat (tillfälligt stall, extra foder) och möjligheten till gårdsslakt.
- Ta fram en plan för att prioritera vissa djurgrupper vid brist på läkemedel/vacciner.
- Planera så att du under ett normalår odlar mer foder än årsförbrukningen, för att bygga upp ett rullande lager.
- Planera för evakuering av djur. Ha en evakueringsplan för både människor och djur om det skulle bli nödvändigt.
- Identifiera säkra platser där både personal och djur kan skyddas i händelse av en akut nödsituation som till exempel brand.
- Planera för avlivning. Förbered för ett katastrofscenario och avlivning måste ske av många eller alla djur på kort tid.
Förbered för brist på arbetskraft
Lantbruksföretag är beroende av arbetskraft. Förutom den egna personalen är produktionen även beroende av arbetskraft från externa företag som utför service, reparationer, rådgivning och djurhälsovård. Tänk igenom vad som händer i företaget vid brist på arbetskraft.
- Säkra kritisk kompetens. Utbilda personal för att kunna hantera flera olika arbetsuppgifter. Se till att det finns två eller flera personer som kan hantera alla arbetsuppgifter eller maskiner. Att endast en person kan utföra vissa uppgifter är mycket sårbart.
- Utveckla planer för att upprätthålla driften med reducerad personalstyrka eller brist på utrustning.
- Dokumentera rutiner och instruktioner tydligt för att underlätta att ny personal snabbt kan sättas in i arbetet och utföra sina arbetsuppgifter på ett effektivt sätt. Gå regelbundet igenom instruktionerna med personalen för uppdatering och förbättringar.
- Kombinera skriftliga instruktioner med bilder eller visuella hjälpmedel för att göra dem ännu lättare att förstå och följa.
- Överväg att investera i automatisering eller mekanisering av arbetsprocesser om lämpligt. Men var medveten om att ökad automatisering och mekanisering kan öka beroendet av fungerande IT, energi, underhåll och reservdelar.
- Håll god ordning så att det är enkelt och tydligt var man kan hitta viktiga resurser.
Ta fram reservplaner
Vid såväl fredstida kriser som i höjd beredskap kan störningar uppstå som leder till att alternativa planer behövs för fortsatt drift av verksamheten.
Logistik
Tänk igenom hur företaget påverkas i de fall transporter inte fungerar normalt.
- Ta fram en reservplan för leveranser av förnödenheter utifall ordinarie leverantör inte kan leverera.
- Planera för alternativa leveransvägar och distributionskanaler att nyttja om vanliga transportnätverk påverkas.
- Ta fram en plan för hur du kan du lagra färdiga produkter om transporter inte fungerar.
Kommunikation
Tänk igenom hur kommunikation ska ske vid en krissituation.
- Ta fram en plan för att kunna kommunicera vid störningar i ordinarie kommunikationsvägar. Planen ska täcka in såväl kommunikation inom företaget som kommunikation med externa parter (leverantörer, kunder, myndigheter, djurhälsopersonal).
- Investera i alternativa kommunikationsmedel, som satellittelefoner eller radio, för att säkerställa kontakt om vanliga nätverk inte fungerar.
- Följ kontinuerligt utvecklingen i omvärlden och få information från myndigheter och branschorganisationer om beredskapsåtgärder och krisläge.
Elförsörjning
Tänk igenom hur verksamheten påverkas vid ett elavbrott (kortare och långvarigt).
- Se till att mekaniskt ventilerade stallar har fungerande nödventilation.
- Gör en plan för hur verksamheten ska bedrivas vid ett elavbrott. Hur sköts spannmålsanläggning/grönsakslagret? Hur sker utfodring och utgödsling? Hur säkerställs tillgången till vatten?
- Planera för hur verksamheten ska kunna fortsätta vid långvariga strömavbrott (generatorer, solpaneler, batteribackup, ödrift).
- Säkerställ att reservelverket klarar att försörja verksamheten med en jämnhet för modern teknik, typ LED-lampor och styrningsutrustning.
- Räkna ut hur länge gården kan drivas på reservenergi med befintliga lager och bestäm vilka kritiska system som prioriteras vid brist på el.
- Se till att elsystemet är väl beskrivet för felsökning vid eventuella störningar.
- Undersök möjligheten för decentraliserad förnybar energiproduktion.
Vatten
Tänk igenom hur företaget påverkas vid en störning i gårdens vattenförsörjning.
- Gör en plan för hur vattentillgången tillgodoses om ordinarie vattenkälla sinar/blir obrukbar.
- Om gården är ansluten till kommunalt vatten kontakta din vattenleverantör för att reda ut vad som gäller för din verksamhet vid vattenbrist eller andra störningar i vattenförsörjningen.
- Förebygg störningar i vattenförsörjningen genom exempelvis ta fram en karta över vattenförsörjningssystemet för att exempelvis undvika att ledningar skadas vid grävarbeten samt säkerställa att vattenledningar och kopplingar är i bra skick.
Foder
Tänk igenom hur företaget påverkas vid brist på foder och hur ni säkerställer tillgång till foder vid en störning.
- Ta höjd för ökade kostnader om ni tvingas köpa in större mängder torra fodermedel än ni brukar.
- Ta fram en plan för hur ni ska agera redan vid risk för brist på grovfoder. Det kan till exempel vara att nyttja alternativa beten, skörda spannmål som helsäd, så och nyttja mellangrödor eller inköp av halm.
Lästips om reservplaner
Diversifiera verksamheten
Att diversifiera verksamheten, både produktionsmässigt och försäljningsmässigt, bidrar till att minska företagets sårbarhet och öka dess motståndskraft vid störningar.
- Överväg att diversifiera produktionen för att minska beroendet av enskilda grödor eller djurslag.
- Utveckla nya inkomstströmmar eller fler verksamhetsgrenar som kan vara mer robusta i kristider, exempelvis småskalig förädling av produkter eller direktförsäljning till konsumenter.
- Se över möjligheten att tillfälligt lagra och sälja produkter på gården .