Gå direkt till innehåll

Hitta på denna sida

    Campylobakterios som zoonos

    Andra sjukdomsnamn: Campylobacterios

    Fjäderfä

    Campylobacter överförs till människa främst via förorenade livsmedel och vatten, men också genom direkt eller indirekt kontakt med smittbärande djur eller människor. Bakterien förekommer normalt i tarmkanalen hos ett flertal varmblodiga djurarter och fåglar.

    Anmälningspliktig :

    Ja

    Epizooti :

    Nej

    Zoonos :

    Ja

    Förekomst 

    Infektion med campylobacter förekommer i hela världen. Det är den vanligaste bakteriella orsaken till tarminfektion hos människa i Sverige. I Sverige har ett övervakningsprogram för Campylobacter hos slaktkyckling bedrivits sedan 1991. Andelen påvisade slaktkycklinggrupper har minskat från cirka 20 procent 2002 till 5,2 procent 2023 men den månatliga förekomsten varierar.

    Campylobakterinfektion hos människa är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Fynd av campylobacter hos slaktfjäderfä är anmälningspliktigt i Sverige.

    Sjukdomsstatistik

    År 2023 rapporterades totalt 5676 fall av campylobacterinfektion. Av de rapporterade fallen var 53 % (3022 fall) inhemska. Incidensen av inhemska fall var 28,6 fall per 100000 invånare och på samma nivå som 2022 (incidens 28). Incidensen av reserelaterade fall ökade med 18 % jämfört med 2022. De rapporterade inhemska fallen följde det typiska årliga mönstret med fler fall under sommarmånaderna, med en topp i juli-september då 51 % (n=1552) av alla inhemska fall rapporterades. Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

    Fakta om campylobakterios

    Smittämne

    Bakterien Campylobacter. Flera arter förekommer men Campylobacter jejuni och Campylobacter coli är vanligast.

    Symtom hos människa

    Akuta symtom: Diarré, kräkningar, buksmärtor, feber och illamående. Komplikationer och följdsjukdomar förekommer, såsom irritabel tarm, reaktiv artrit, Guillain-Barrés syndrom.  

    Inkubationstid

    1–3 dygn (1–10 dygn).

    Mottaglighet

    Alla är i princip mottagliga.

    Smittkällor

    De vanligaste smittkällorna till människa är kontaminerade livsmedel, djur och förorenat vatten.

    Smittsätt

    Intag eller hantering av livsmedel eller vatten som kontaminerats med campylobacter, eller direkt eller indirekt kontakt med campylobactersmittade djur eller människor.

    Kontroll

    Upphetta (stek, koka, grilla) kyckling och annat fjäderfäkött noga innan förtäring. Håll god hygien av livsmedel, i synnerhet fjäderfäkött. Håll isär rått kött och andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, såsom sallad.  Rengör använda köksredskap noggrant. Undvik också vatten av tveksam kvalitet och opastöriserad mjölk.

    Europeiskt referenslaboratorium

    SVA är Europeiskt referenslaboratorium (EURL) för Campylobacter och har flera ackrediterade metoder för analys av Campylobacter

    Beställ SVA:s analyser

    Campylobacter-analyser

    Sidan granskades senast : 2024-12-06