Campylobakterios som zoonos
Andra sjukdomsnamn: Campylobacterios
Campylobacter överförs till människa främst via förorenade livsmedel och vatten, men också genom direkt eller indirekt kontakt med smittbärande djur eller människor. Bakterien förekommer normalt i tarmkanalen hos ett flertal varmblodiga djurarter och fåglar.
Anmälningspliktig :
Ja
Epizooti :
Nej
Zoonos :
Ja
Förekomst
Infektion med campylobacter förekommer i hela världen. Det är den vanligaste bakteriella orsaken till tarminfektion hos människa i Sverige. I Sverige har ett övervakningsprogram för Campylobacter hos slaktkyckling bedrivits sedan 1991. Andelen påvisade slaktkycklinggrupper har minskat från cirka 20 procent 2002 till 5,2 procent 2023 men den månatliga förekomsten varierar.
Campylobakterinfektion hos människa är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Fynd av campylobacter hos slaktfjäderfä är anmälningspliktigt i Sverige.
Sjukdomsstatistik
År 2023 rapporterades totalt 5676 fall av campylobacterinfektion. Av de rapporterade fallen var 53 % (3022 fall) inhemska. Incidensen av inhemska fall var 28,6 fall per 100000 invånare och på samma nivå som 2022 (incidens 28). Incidensen av reserelaterade fall ökade med 18 % jämfört med 2022. De rapporterade inhemska fallen följde det typiska årliga mönstret med fler fall under sommarmånaderna, med en topp i juli-september då 51 % (n=1552) av alla inhemska fall rapporterades. Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Fakta om campylobakterios
Smittämne
Bakterien Campylobacter. Flera arter förekommer men Campylobacter jejuni och Campylobacter coli är vanligast.
Symtom hos människa
Akuta symtom: Diarré, kräkningar, buksmärtor, feber och illamående. Komplikationer och följdsjukdomar förekommer, såsom irritabel tarm, reaktiv artrit, Guillain-Barrés syndrom.
Inkubationstid
1–3 dygn (1–10 dygn).
Mottaglighet
Alla är i princip mottagliga.
Smittkällor
De vanligaste smittkällorna till människa är kontaminerade livsmedel, djur och förorenat vatten.
Smittsätt
Intag eller hantering av livsmedel eller vatten som kontaminerats med campylobacter, eller direkt eller indirekt kontakt med campylobactersmittade djur eller människor.
Kontroll
Upphetta (stek, koka, grilla) kyckling och annat fjäderfäkött noga innan förtäring. Håll god hygien av livsmedel, i synnerhet fjäderfäkött. Håll isär rått kött och andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, såsom sallad. Rengör använda köksredskap noggrant. Undvik också vatten av tveksam kvalitet och opastöriserad mjölk.
Europeiskt referenslaboratorium
SVA är Europeiskt referenslaboratorium (EURL) för Campylobacter och har flera ackrediterade metoder för analys av Campylobacter.