Gå direkt till innehåll
FästBloggen

Medborgarforskning – ett kraftfullt verktyg

Rapportera Fästing är ett verktyg som gör det möjlighet för allmänheten att hjälpa till att samla in stora mängder data under en lång tidsperiod. Medborgarforskningen bidrar till en robust och hållbar övervakning av fästingarter. Flera nya upptäckter har gjorts sedan 2018 när SVA startade arbetet med medborgarforskning om fästingar och fästingburna sjukdomar. Framgången drivs med hjälp av allmänhetens engagemang och intresse.

Tajgafästing (Ixodes persulcatus), hona. Foto: Giulio Grandi, SLU.

Hur har det gått under 2024?

Västra Götalands län har toppat listan över antalet rapporter liksom under 2023, tätt följt av Stockholms och Skåne län. Det är betydligt lägre antal rapporter i år jämfört med året innan men vi ser fortfarande ett stort intresse från allmänheten att hjälpa till. Sedan starten har över 24 600 fästingfynd rapporterats från hela Sverige, vilket bidragit till värdefull information om både inhemska och exotiska fästingarter.

Ett exempel från årets övervakning som fick stor uppmärksamhet i media var ett fynd av brokig fårfästing (Dermacentor marginatus). En art kan vara bärare av virus, bakterier och parasiter som idag inte förekommer i landet. Att hitta nya fästingarter, även om de bara är här på tillfälligt besök, så är det en viktig del av övervakningen. En tidig varningssignal om att arten finns i Sverige kan hjälpa oss att vara bättre förberedda om djur eller människor smittas.

Fokus på tajgafästingen i norr under sommaren 2024

Under 2024 har vi satsat på övervakning av tajgafästingen (Ixodes persulcatus) i norra Sverige, en art som till utseendet är mycket lik vanlig fästing (Ixodes ricnus). Båda arterna kan vara bärare av TBE-virus som kan orsaka hjärninflammation hos människa. Men i de flesta fall orsakar viruset en mildare, influensaliknande sjukdom. Tajgafästingen skapar dock viss oro i norr då den kan vara bärare av nya TBE-virustyper som kan ge allvarliga symtom.

Karta över antalet insamlade tajgafästingar via Rapportera Fästing under 2024.

Utbredningsområdet för tajgafästingen i Sverige är längs norra Norrlandskusten och enstaka exemplar har hittats i Norrlands inland. Med hjälp av årets insamling har vi fått ny information om både utbredningsområde och när på året vi kan hitta tajgafästingen. Det ger oss möjligheter att inför nästa fästingsäsong planera var och när vi ska samla in tajgafästingar för att undersöka om de är bärare av nya TBE-virus. En viktig åtgärd för att fortsätta övervaka om TBE-virus kan finnas i området. Årets insamlade fästingar från norra Sverige var alla negativa för TBE-virus.

Fortsätt rapportera dina fästingfynd i vinter

Trots låga temperaturer, regn och snö i stora delar av landet under de senaste veckorna så har det kommit in rapporter om fästingfynd via Rapportera Fästing. Det är en tydlig nedgång i antalet rapporter från slutet av september när fästingsäsongen börjar avta. Fästingen går i dvala under vintermånaderna och vi ser den först igen på vårkanten när temperaturen når över 5°C. Allmänheten fortsätter dock att rapportera fästingfynd under hela året, vilket har gett oss ny information om var i landet vi hittar fästingar under vintermånaderna. Från södra Sverige till Stockholmregionen har det rapporterats om fästingar på hundar och katter under december. Stort tack till allmänhetens engagemang och fortsätt rapportera under vintern!

 

 

Prenumerera på bloggen

Om Bloggen

Prenumerera på bloggen