Gå direkt till innehåll
FästBloggen

Ny fästingart upptäckt via Rapportera Fästing

Ovanliga fästingfynd från förra årets medborgarforskningskampanj ”Rapportera Fästing” har analyserats och resulterade i upptäckten av en ny fästingart för Sverige – Dermacentor marginatus. Fästingen hittades i Stockholmsområdet och skickades in via SVA:s webbverktyg Rapportera Fästing som används för att öka beredskapen för nya fästingarter och fästingburna infektioner.

Forskarna på SVA har påvisat en ny fästingart, Dermacentor marginatus, i Sverige. Bild: Anton de Jong och Giulio Grandi/SVA

I maj 2023 lanserades webbverktyget Rapportera Fästing och sedan dess har tusentals rapporter om fästingfynd strömmat in till SVA. Rapportera Fästing är en del i EU-projektet IDAlert och har som mål att öka beredskapen för nya fästingarter och fästingburna infektioner i Europa. Upptäckten av den nya fästingarten Dermacentor marginatus, på svenska kallad brokig fårfästing, visar att verktyget kan användas som en tidig varningssignal för nya fästingarter. Exotiska fästingarter, till exempel Dermacentor marginatus, som nu påträffats i Sverige bidrar till ökad risk för att djur och människor kan bli smittade av fästingburna virus, bakterier och parasiter som idag inte förekommer i landet.

Dermacentor marginatus

Dermacentor marginatus påträffas naturligt i södra Europa, samt i Iran, Kazakstan och bergsområdena i Centralasien. Den är mycket lik Dermacentor reticulatus, en fästingart som tidigare påträffats sporadiskt i Sverige under de senaste 5 åren. Den kan bära på flera olika smittämnen, till exempel krim-kongo blödarfebervirus och Coxiella burnetii som orsakar Q-feber. Alla ovanliga fästingfynd har analyserats för dessa och även flera olika arter av rickettsier och piroplasmer. Alla fästingfynd som analyserades från föregående år var negativa för krim-kongo blödarfebervirus. Analys av övriga smittämnen pågår fortfarande och vi kommer att uppdatera resultaten löpande.

Fortsätt att rapportera dina fästingfynd i sommar!

Vi hoppas att allmänheten i hela landet vill fortsätta att hjälpa oss att skicka in fästingfynd till SVA under sommaren. Varje rapport är viktig i arbetet med övervakning av fästingpopulationens utbredning, vilka fästingarter som finns i landet samt spridningen av fästingburna sjukdomar. Hittills har vi fått in cirka 1500 rapporter under 2024. Det är en lägre siffra än föregående år men vi hoppas att den ska öka under sommarmånaderna.

I år har vi också möjlighet att övervaka tajgafästingen i norr och analysera dem för förekomst av TBE-virus. Vi kommer också att övervaka områden där det finns en ökad risk för spridning av TBE. Om du bor i följande län: Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, är du välkommen att rapportera fästingfynd samt skicka in fästingen för artbestämning och analys av TBE-virus. Din medverkan gör stor nytta för övervakningen av tajgafästingen och spridningen av TBE i Sverige.

Prenumerera på FästBloggen!

Om du inte vill missa viktiga händelser inom projektet så kan du följa oss på FästBloggen! Med hjälp av bloggen kan vi löpande uppdatera allmänheten om intressanta fynd samt sprida kunskap om fästingar och fästingburna sjukdomar.

Prenumerera på bloggen

Om Bloggen

Prenumerera på bloggen