Regeringen har gett Livsmedelsverket, Jordbruksverket. Länsstyrelsen i Kronoberg och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i uppdrag att både göra det lättare för konsumenter att få tag på vildsvinskött och för jägare och producenter att sälja köttet.
Myndigheterna i vildsvinspaketet ska även med hjälp av samordnad kommunikation göra så att det blir lättare för både jägare, företag, kontrollmyndigheter och konsumenter att hitta den information de behöver för att kunna sälja, köpa, tillaga, förädla eller äta vildsvinskött.
Uppdragen bidrar till livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig. Myndigheterna arbetar tillsammans och i samverkan med bransch- och intresseorganisationer.
SVA:s uppdrag
Att konsumenter kan vara säkra på att allt vildsvinskött är testat för trikiner är en förutsättning för att konsumenterna ska vilja ha vildsvinskött oftare på tallrikarna. SVA har labb för trikintester och samlar nationell kunskap om trikinförekomst.
Pågående arbeten kopplat till vildsvinspaketet:
- Verka för att en film, Säkert kött, används i utbildningar för jägare. Filmen handlar om vikten av att alla vildsvin testas för trikiner. Filmen finns på SVA:s sida om trikiner, se länk nedan.
- Hindra att afrikansk svinpest når Sverige genom riskvärdering och information. Att snabbt identifiera fall genom övervakning så att omfattningen begränsas och smittan direkt kan utrotas.
- Om och när svinpest hittas (som i Fagersta 6 september 2023): Med övriga myndigheter begränsa och utrota smittan.
Tidigare har SVA i vildsvinspaketet utrett ett framtida system för digital spårbarhet av vildsvinskött. Även om de flesta var positiva till ett sådant system skulle kostnaderna för utveckling och administration av systemet bli för höga.
Samverkande myndigheters uppdrag
Jordbruksverket
Jordbruksverkets ansvar i vildsvinspaketet har främst varit att utlysa medel till projekt som kan skapa förutsättningar för att mer vildsvinskött når konsumenter. I utlysningarna är hela den potentiella marknaden inkluderad, så som måltidsupplevelser i hemmet, på restaurang och i offentlig sektor.
Under åren 2020–2022 beviljade Jordbruksverket medel för insatser som bland annat handlar om:
- Marknadsföring och kommunikation av vildsvinskött till konsument.
- Samarbete mellan berörda parter inom hela vildsvinskedjan.
- Kunskapshöjande åtgärder inom förädling.
- Mer vildsvinskött serverat i offentliga kök.
Smittsäkrad besättning gris
Hos Jordbruksverket pågår ett uppdrag sedan 2020 till och med 2025 för att stärka arbetet mot smittor hos tamgrisbesättningar, med särskilt fokus på skyddet mot afrikansk svinpest. Detta sker genom att branschen vidareutvecklar smittskyddsprogrammet Smittsäkrad besättning gris med stöd av Jordbruksverket.
Livsmedelsverket
Livsmedelsverkets ansvar inom vildsvinspaketet gäller primärt livsmedelssäkerhet. Livsmedelsverket ska se till att det finns både regelverk och vägledning så att vildsvinskött kan nå konsumenter på ett säkert sätt och att jägare, företag och konsumenter får den kunskap och information som de behöver för att följa reglerna
Det gör Livsmedelsverket genom att:
- Betala ut ersättning till privatpersoner för analys av trikiner och i vissa områden även cesium-137.
- Ta fram vägledande information till jägare, företag och kontrollmyndigheter (kommuner och länsstyrelser) om försäljning av frilevande vilt, inklusive vildsvinskött.
- Genomföra utbildnings- och informationsinsatser för jägare, företag och kontrollmyndigheter som hanterar viltkött. En digital utbildning utifrån de nya föreskrifterna beräknas vara klar under våren 2024.
Ny föreskrift för försäljning av vildsvinskött
Sen den 4 november 2024 är det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner. De nya reglerna öppnar upp fler vägar för vildsvin att nå konsument än de tidigare alternativen att lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning eller äta upp köttet inom det egna hushållet. Hos Livsmedelsverket finns information för jägare, företag och kontrollmyndigheter utifrån de nya reglerna. Där finns också en film som pedagogiskt förklarar allas roll i ”vildsvinskedjan”.
Länsstyrelserna
Länsstyrelsernas ansvar i vildsvinspaketet hänger samman med myndigheternas ordinarie uppdrag. Länsstyrelsen hanterar bland annat viltförvaltning och landsbygdsutveckling. Länsstyrelsen ansvarar även för registrering av livsmedelsproducenter och kontroll av dessa.
För att utveckla vildsvinskedjan från skog till bord arbetar länsstyrelserna inom vildsvinspaketet med att:
- Verka för att vildsvinsjägare registrerar sig hos länsstyrelsen i det län där hen är folkbokförd. Arbetet påbörjades 2024.
Länsstyrelserna har tidigare inom uppdraget:
- Skapat ett system för registrering av vildsvinsägare som säljer eller på annat sätt överlåter vildsvinskött direkt till konsumenter.
- Kartlagt uppsamlingscentraler som jägare lämnar in vilt på i väntan på transport till slakteri. Genomfördes 2022.
- Reviderat länsvisa förvaltningsplaner för vildsvin. Genomfördes 2021.
Det är Länsstyrelsen i Kronoberg som samordnar länsstyrelsernas del i vildsvinspaketet.